Potrivit Asociației Consumatorilor UFC-Que Choisir, sunt balsamuri de buze existente pe piață care conțin substanțe toxice în compozițiile lor. Îți dezvăluim mai jos detalii.
Aplicarea balsamului de buze este un gest care se repetă de mai multe ori pe parcursul unei zile, pentru a se evita senzația de uscare sau de crăpare. Este o acțiune firească și indicată.
Însă, la finalul lunii septembrie, asociația UFC-Que Choisir a publicat un studiu conform căruia unele balsamuri de buze se bazează pe substanțe toxice care pot avea consecințe grave asupra sănătății noastre.
Mai exact, asociația dezvăluie rezultatele unui studiu comparativ, pentru care a testat 21 de produse vândute în supermarketuri și farmacii. Dintre acestea, 10 nume ar conține substanțe toxice pentru organism, inclusiv disruptoare endocrine și uleiuri minerale cancerigene.
Substanțe toxice care se acumulează în organe
„Dintre reziduurile pe care le-am descoperit, unul este cancerigen, iar celălalt poate fi toxic, deoarece se acumulează atât în ficat, cât și în ganglionii limfatici”, a declarat, pentru France Info, Fabienne Maleysson, jurnalist pentru UFC-Que Choisir, în legătură cu 2 uleiuri minerale.
„Nu am calculat încă gravitatea consecințelor, dar studiul a arătat că unii oameni au până la 5 grame în organism, lucru pe care nu cred că și-l dorește cineva”, continuă aceasta.
Un conservant periculos pentru copii descoperit în 3 produse
Dintre cele 21 de propuneri testate, 3 conțin BHT, un conservant considerat extrem de periculos. Potrivit cercetării, acesta nu este cel mai urât dintre rezultate! Însă acest conservant cancerigen este mai mult decât dăunător pentru copii și pentru femeile gravide.
Barbara Demeinex, biolog și medic specialist în tulburări endocrine, a vorbit și ea despre acest subiect, avertizând consumatorii și îndemnându-i să fie precauți atunci când achiziționează un balsam de buze: „Suntem expuși la atât de multe formule dăunătoare, existente nu numai în produsele cosmetice, ci și în cele alimentare. Pesticidele, de exemplu, se depun pe membrele mucoase ale buzelor, unde există o absorbție foarte rapidă.”
Ca reacție, Federația Franceză a Întreprinderilor de Frumusețe (FEBEA) reamintește că utilizarea uleiurilor minerale este condiționată de 2 factori clari din Regulamentul European privind produsele cosmetice: în Europa, uleiurile minerale sunt permise numai dacă se stabilește că substanța din care sunt produse acestea nu este dăunătoare și dacă este cunoscută istoria completă de rafinare/prelucrare.
De asemenea, FEBEA mai menționează că balsamurile de buze, ca orice alte produse de îngrijire, au fost supuse unei evaluări a siguranței care „asigură faptul că uleiurile minerale (MOSH) din compoziție sunt folosite în cantități mult mai mici decât cele existente în alimente, definită de EFSA (Agenția Europeană pentri Siguranța Alimentară).”
Ce este de făcut?
Pentru că nu este indicat să renunțăm la balsamul de buze, deoarece acestea au nevoie de o protecție sporită (sensibilitatea pielii este aici de 3 până la 10 ori mai mare decât în restul corpului), specialiștii ne spun să nu trecem limba peste buzele acoperite cu balsam, pentru a evita astfel ingerarea. Încă un truc inteligent: nu-l aplica într-un strat mult prea gros!
Noi te sfătuim să citești cu atenție informațiile de pe ambalajul produsului, deoarece acolo sunt trecute toate ingredientele din compoziția acestuia. Apoi, să consulți glosarul UFC-Que Choisir, pentru a te asigura că substanțele din formulă nu se află pe „lista neagră”.
Articolul preluat de pe site-ul Marie Claire Franța.
Foto: pixabay
Recent comments