Sunt câteva certitudini în viață. Nu o să le enumăr acum; o să spun doar că una dintre acestea constă în aplicarea unei creme cu FPS în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de context. Ca să elucidez misterul, în cazul în care a mai rămas ceva neacoperit pentru tine, și ca să și subliniez importanța sa, îți listez totul despre factorul de protecție solară.
Am spus-o și o să o spun în continuare: crema de protecție solară este cea mai bună cremă anti-age din lume. Este, de altfel, și formula care te ferește de arsuri și inflamații ale pielii, chiar și de cancerul de piele. Pentru că epiderma are de suferit chiar din primul minut (!) de expunere incorectă la razele ultraviolete.
Pentru că în sezonul cald ne concentrăm atenția asupra dobândirii celul mai frumos, uniform și strălucitor bronz cu putință, tindem să uităm câteva teorii mult mai importante decât culoarea arămie a pielii. Așadar, ce este, cum funcționează și cum trebuie aplicat corect FPS-ul îți spun mai jos.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că factorul de protecție solară este un ecran, nu un scut impermeabil. Imaginează-ți plasa de la fereastră: aerul intră prin ea, insectele nu. În aceeași manieră, FPS-ul permite „atingerea” pielii numai de către anumite radiații solare.
Ce este, mai exact, FPS-ul? „Produsele de protecție solară conțin ingrediente care ajută la absorbirea razelor UV de către epidermă și transformarea radiațiilor emise de soare în energie termică, ce acționează ca un agent de protecție solară fizic – de aici deflectarea și împrăștierea razei înainte de a penetra pielea în profunzime”, se arată într-un studiu emis de compania REN Clean Skincare. Aceste formule conferă diferite niveluri de protecție împotriva razelor UVA, UVB și IR (infraroșii).
Deși termenii sunt adesea utilizați interschimbabil, FPS-ul nu este sinonim cu protecția solară. Este, de fapt, un acronim ce reprezintă factorul de protecție solară, despre care dr. Howard Murad, unul dintre cei mai apreciați medici dermatologi din lume, spune că se referă la perioada „teoretică” după aplicare – asltfel spus, timpul pe care poți să-l petreci la soare după ce folosești un produs, astfel încât să eviți arsurile solare. Un indice de 15, de exemplu, îți permite să te expui la soare de 15 ori mai mult decât ai putea să o faci fără protecție. Prin urmare, cu cât indicele este mai mare, cu atât razele UV penetrează mai puțin pielea.
Ca să înțelegi mai bine, un FPS de 30 permite unui procent de 3,3% să ajungă la epidermă. Asta înseamnă o protecție de 96,7%. În cazul unui nivel de 50, 98% dintre razele UV sunt ținute la distanță (deci 2% vor atinge pielea). Acum ai văzut și cam care este diferența dintre un FPS 30 și unu 50 (1,3%).
Cu toate acestea, persoanele cu piele sensibilă vor avea nevoie de un indice cât mai mare, preferabil 50+. „Este primordial de reținut faptul că un FPS mai mare nu înseamnă neapărat că protecția este mai puternică, ci că protecția va dura mai mult. Așadar, atunci când timpul expiră, crema trebuie reaplicată. De asemenea, sunt factori, precum apa din mare sau piscină, nisipul, hainele sau transpirația, care pot reduce nivelul de protecție”, explică dr. Murad în cadrul unei conferințe mondiale.
Ca să înțelegi și mai bine de ce nu trebuie să excluzi FPS-ul din rutina ta zilnică de îngrijire, o piele neprotejată va căpăta semne de arsuri după numai 10 minute de stat la soare. Și ca să calculezi cât mai bine perioada optimă de acțiune a cremei UV, înmulțește aceste 10 minute cu indicele cremei. De pildă, un FPS 30 este echivalent cu 300 de minute de protecție.
Nu toate cremele de protecție solară funcționează la fel, ceea ce înseamnă că unele sunt mai bune decât altele. Cea mai bună protecție împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete constă într-o formulă cu spectru larg. De ce? Pentru că ai nevoie de o barieră puternică atât contra radiațiilor UVA (cele care provoacă linii fine și riduri, deci contribuie la deteriorarea ADN-ului și încurajează acțiunea radicalilor liberi), cât și a celor UVB (cele care produc arsuri solare, vizibile imediat).
Asigură-te întotdeauna, deci, că pe loțiunea pe care o achiziționezi este inscripționată sintangma „broad spectrum”. Mai mult decât atât, poate că ar trebui să iei în considerare și câteva formule care promit să te protejeze împotriva luminii albastre (smartphone, tabletă, laptop, TV etc.), cauzatoare, la rândul ei, de afecțiuni ale pielii.
Clar! Și nu oricum. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, protejarea acesteia reprezentând una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru sănătatea ta, cu atât mai mult dacă te preocupă semnele vizibile ale îmbătrânirii premature.
O cremă de protecție solară eficientă ar trebui să includă, pe lângă tehnologii experte de respingere a razelor ultraviolete, și ingrediente benefice hidratante, agenți antiinflamatori și antioxidanți, astfel încât aceasta să poată ajuta la refacerea a barierei naturale de protecție a epidermei. Numai așa pielea ta va putea face față cu brio și altor agresori din mediul înconjurător, cum ar poluarea sau bacteriile.
Ca să înțelegi pe deplin cum funcționează un FPS eficace, trebuie să știi că acesta este disponibil în 2 categorii: cel natural, care absoarbe lumina, o reflectă și o împrăștie, și cel chimic, care preia numai radiațiile UV și inhibă receptorii de la nivelul peilii.
Primul tip de filtru (UV absorber) se bazează pe ingrediente ca atomi de carboni, acestea reprezentând o bază ideală pentru materia organică, în timp ce al doilea tip de filtru (UV reflectors) conține elemente ca dioxidul de titan și oxidul de zinc.
La nivel microscopic, pielea arată ca o suprafață plină de vârfuri și de jgheaburi; de aceea, penetrarea unei formule nu are loc imediat. În ceea ce privește factorul de protecție solară, aplicarea recomandată ar trebui să aibă loc undeva cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare, astfel încât ingredientele active din compoziție să aibă timp să-și facă treaba așa cum trebuie.
Pe eticheta multor produse scrie că reaplicarea ar trebuie să se întâmple după 2 ore. Încă nu pot să-ți spun dacă este mit sau realitate, deoarece studiile pe care le-am tot citit în ultimii ani sunt împărțite în 2 tabere: cele care atestă eficiența prin reaplicare regulată și cele care spun că acest fapt este o teorie fără fond. În schimb, îți pot spune cum procedez eu: dimineața aplic o cremă de față cu FPS 50, după crema hidratantă și înainte de primer sau fond de ten, apoi țin mereu la îndemână un spray invizibil de protecție solară, care poate fi aplicat cu încredere și peste machiaj. De mai multe ori pe zi.
Aplică o doză generoasă de cremă de protecție solară, căci, în acest caz, niciodată nu este prea mult. Asigură-te că acorzi o atenție specială și urechilor (chiar dacă, de cele mai multe ori, sunt protejate de păr), gâtului și decolteului. Asta la nivel superior. În ceea ce privește restul corpului, nu neglija zone sensibile ca înceieturile, mâinile, umerii, genunchii etc.
Foto: Guliver/iStock
Recent comments