Ți-am pregătit o selecție de cărți numai bune de citit, fie că de-abia ai plecat în vacanță, fie că te-ai întors și ai reînceput lucrul. În oricare dintre cele două situații te-ai afla, calitatea lecturii este garantată.
1. Pelinul negru. Autor: Ioana Nicolaie
Cernobîl înseamnă „pelinul negru“ sau „iarba neagră“, căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decât într-o zonă a negrului, a amărăciunii. „Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv“, descrie Ioana Nicolaie ideea de la care a pornit cea mai recentă carte a sa. „Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înţeles cât de acută era grozăvia, şi câțiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe, cum există atâtea victime subînţelese, care n-au deloc glas.“
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, în judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf și Autoimun, desemnată de Uniunea Scriitorilor Cartea Anului în 2013), două romane (Cerul din burtă și O pasăre pe sârmă) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii și Ferbonia).
“Pelinul negru” a apărut la Editura Humanitas.
2. Fiica Estului. Autor: Clara Uson
Prima frază: „Mă intrigă un videoclip dintr‐o emisiune a televiziunii bosniace, intitulată 60 de minute, postată pe Youtube.“
Povestea: Trei băieți și trei fete stau de vorbă într-un McDonald’s din Moscova și ajung la o dispută aprinsă despre naționalism și manipulare politică. Sunt studenți din Belgrad și se află în Rusia într-o excursie – un cadou de absolvire a facultății, înaintea examenelor finale.
Autoarea: S-a născut în 1961 la Barcelona. A făcut studii de Drept şi a fost avocat, apoi a început să scrie. A publicat mai multe romane, printre care Noches de San Juan, Primer vuelo, El viaje de las palabras şi Perseguidoras.
“Fiica Estului” a apărut la Editura Polirom.
3. Luminătorii. Autor: Eleanor Catton
Prima frază: „Cei doisprezece bărbaţi întruniţi în fumoarul Hotelului Coroana lăsau impresia unui grup adunat acolo din întâmplare.“
Povestea: În 1866, avocatul Walter Moody părăseşte Insulele Britanice ca să se alăture căutătorilor de aur din Noua Zeelandă. După ce este martorul unei întâmplări neobișnuite petrecute pe mare, tânărul ajunge în mijlocul unei reuniuni secrete, în care doisprezece bărbaţi încearcă să descâlcească misterul morţii unui pustnic și al averii descoperite în coliba lui.
Autoarea: S-a născut în 1985 în Canada şi a copilărit în Noua Zeelandă. În prezent, locuieşte în Auckland şi predă scriere creativă la Manukau Institute of Technology. Romanul Luminătorii a câștigat Man Booker Prize în 2013.
“Luminătorii” a apărut la Editura Art.
4. Scorpia. Autor: Anne Tyler
Prima frază: „Kate Batista lucra în grădină când auzi telefonul sunând în bucătărie.“
Povestea: Kate se simte captivă în propria existență: ea se ocupă singură de treburile casei, de excentricul său tată, un mare cercetător, și de sora rebelă mai mică. Are întotdeauna probleme la grădinița unde lucrează, deși copiii o adoră – adulții nu-i înțeleg comportamentul direct și neconvențional.
Autoarea: S-a născut în Minnesota în 1941 şi a început să scrie de la şapte ani. A debutat în 1964 cu romanul If Morning Ever Comes și a devenit una dintre cele mai originale voci ale literaturii americane contemporane. A publicat 20 de romane, a câștigat Premiul Pulitzer și National Book Critics Circle Award.
“Scorpia” a apărut la Editura Humanitas fiction.
5. Viaţa secretă a marilor scriitori. Autor: Robert Schnakenberg
O serie de portrete scandaloase ale marilor scriitori, povestite de Robert Schnakenberg, care răspund la întrebări dificile: Care-i treaba cu Lewis Carroll şi fetiţele? Cu câte femei şi bărbaţi s-a culcat Byron? De ce lui Mark Twain nu-i plăceau copiii?
“Viaţa secretă a marilor scriitori” a apărut la Editura Art.
Text: Elena Stancu
Foto: PR; 123RF
Recent comments