Industria modei valorează în prezent mai mult de un trilion de dolari și este cotată ca fiind a doua cea mai mare activitate economică după intensitatea comercializării. Însa, în spatele acestor numere se ascund statistici îngrijorătoare.
Industria modei este de asemenea responsabilă pentru 5% din emisiile totale de dioxid de carbon în 2015. În țări precum India sau Filipine, peste 50% din muncitorii angajați în fabrici de producție sunt plătiți mai puțin decât salariul minim pe economie. Vopsirea materialelor reprezintă al doilea cel mai poluant factor al apei curate la nivel global, după agricultură.
Deși mare parte din vină revine brand-urilor și producătorilor de haine, noi, consumatorii, suntem responsabili prin modul în care interacționăm cu produsele pe care le cumpărăm. Însă, nu este nevoie să depunem mult efort pentru a schimba cât de des și de unde cumpărăm sau modul în care avem grija de garderoba noastra. Prin câțiva pași simpli, ne putem schimba obiceiurile pentru a deveni cumpărători responsabili.
O garderobă organizată duce la o gandire organizată
De cele mai multe ori cumpărăm un produs fară să ne gandim la ce avem deja în garderobă, astfel ajungem să deținem prea multe articole similare sau pe care le purtăm o singură dată. Organizându-ne mai bine garderoba, putem înțelege de ce avem cu adevarat nevoie. Un sfat util: daca ai pus ochii pe un produs, dar nu se potrivește cu cel puțin alte cinci piese din garderobă, gândește-te mai bine dacă merită cumpărat.
Cumpară mai puțin, investește mai mult
Alege cu atenție piesele pe care vrei să le adaugi colectiei tale. Nu este greșit să cumpărăm, dar este important să avem grijă cât. Investește în piese de calitate și renunță la impulsul de a cumpăra excesiv în perioada reducerilor. O calitate mai bună înseamnă și un preț mai mare, însă pe termen lung, vei fi mai încântată că ai platit mai mult pentru ceva ce rezistă.
Second hand devine noul vintage
Reciclarea hainelor este un pas esențial spre un viitor mai sustenabil pentru mediu, fie că e vorba de a-ți dona hainele atunci când nu mai ai nevoie de ele sau de a cumpara articole “pre-loved” de la magazine second hand. Re-branding-ul hainelor second hand drept vintage este noul trend prin care putem reduce consumul de produse noi-fabricate.
Ai grijă de fiecare piesă in parte
Citește cu atentie instrucțiunile de spalare și compoziția materialelor. Dacă avem grijă de hainele noastre asa cum trebuie, acestea rezistă mai mult. Prin extinderea fololsirii unui articol cu nouă luni, putem reduce cu 20% din amprenta de carbon, cantitatea de apa folosită și de deșeuri generate.
Interesează-te de politicile brand-urilor
Poate unul dintre cei mai importanți pași este a intelege ce cumperi și de la cine cumperi. Studiază cu atentie politicile brand-urilor înainte de urmatoarea vizită la mall. Una din problemele în industria modei sunt practicile nesustenabile de producție. Cu cât mai ieftin un articol, cu atât mai mari șansele să existe ceva în neregulă cu modul în care a fost produs. Încearcă să alegi brand-uri cu mentalități etice și eco-friendly. Te poți îmbrăca “etic” și arăta bine în același timp.
Text de Ana Petrescu
Foto Guliver/Getty Images
Recent comments