Industria modei devine din ce în ce mai dinamică și mai rapidă. Dacă acum ceva vreme anotimpurile dintre cele două mari colecții ale anului erau relativ liniștite, acum brandurile mari și-au propus să ne capteze atenția pe tot parcursul anului, cu colecții resort care mai de care mai inventive. După ce am călătorit în diferite colțuri ale lumii, precum Paris (Chanel) sau Kyoto (Louis Vuitton), a venit momentul să mergem în Florența, la Palazzo Pitti pentru Gucci.
Pentru a fi introduși în atmosfera de lux, invitații au avut parte înainte de show de un tur special prin Coridorul Vasari, un traseu în mod obișnuit închis pentru turiști, construit de familia Medici, care leagă Palazzo Vecchio cu Palazzo Pitti. Mai apoi, aceștia au vizitat galeria Uffizi, care găzduiește opere de artă renascentiste de Michelangelo, Caravaggio si Leonardo da Vinci, astfel încât să pătrundă mai bine în măiestria culturii italiene. Apoi a avut loc show-ul propriu-zis, care nu s-a lăsat cu nimic mai prejos.
Viziunea opulentă și admirația pentru exces și extravaganță extrem de coerentă a lui Alessandro Michele a rămas, desigur, aceeași, astfel că piesele au întruchipat cele mai prețioase linii estetice. Rochiile elegante și hainele de blană s-au contopit cu imprimeuri cu lupi, tigri, logo-uri sportive și perenul dublu G, atât de semnificativ pentru Gucci.
Inspirându-se din elemente psihedelice ale anilor ’60 și continuând cu accente renascentiste ale anilor ’70 am putut regăsi elemente cu broderii aurii sau paiete în aceeași nuanță. El a introdus o doză de ironie și a învăluit întreaga colecție pretențioasă într-un spirit ludic cu ajutorul inscripțiilor de tipul Guccy sau Guccification, o auto-ironie atât de fină încât numai o minte strălucită ar fi putut să o transforme în ceva atât de cool.
Totul a fost susținut de fascinația sa pentru figuri bizare, o fascinație care îl încurajează sezon de sezon pe designer să aleagă modele feminine cu trăsături androgine, ce ne amintesc de elevii tocilari din liceu.
Detaliile colecției au fost din nou cele care au dictat direcția stilistică. Dragonii prezenți pe gulerele rigide ale unei jachete ori sacourile brodate cu imprimeuri cu lei păzitori din cultura chinezească nu au fost elemente întâmplătoare, ci exact cele care au făcut diferența.
Mânecile dramatice, motivele florale și influențele grecești s-au îmbinat într-un mod absolut natural cu piesele sport precum tricourile din bumbac și pantalonii din denim. Combinațiile de imprimeuri au fost la fel de contrastante precum și alegerea texturilor – de la blănuri la cea mai fină mătase sau piese matlasate.
Din sezoanele trecute au fost readuse elemente recogniscibile precum fundele supradimensionate sau turbanele, cât și ochelarii maxi, ceea ce a făcut din întreaga colecție un amalgam excepțional și extrem de bine conturat a tot ceea ce înseamnă modern, fresh și original astăzi.
Foto: Guliver/Getty Images
Recent comments