Încă de mici am fost învățate să mestecăm mâncarea încet, să ne facem patul dimineața, să punem rufele murdare la coș și tot așa. Dintre toate, momentul în care mama ne ruga insistent să ne periem dinții dimineața și seara, după masă, e poate cel mai bine întipărit în minte. Dar dacă toată viața ai executat greșit acest gest? Află cum să ai un zâmbet de vedetă cu un periaj corect.

Ața dentară, apa de gură și periajul dinților: aceasta este ordinea corectă a igienei dentare
Știm prea bine că este imperios necesar să ne periem dinții, dacă vrem să ne bucurăm un timp cât mai îndelungat de o dantură curată, sănătoasă și, nu în ultimul rând, strălucitoare. Dar facem acest gest în mod corect? Sau, dimpotrivă, când ne periem dinții, mai mult îi deteriorăm decât îi protejăm? Depinde de felul în care ai fost învățată să folosești periuța de dinți.
Periajul dinților, în cifre
Pasta de dinți, apa de gură și ața dentară sunt de nedespărțit dacă vrei să te bucuri de un zâmbet de Hollywood cât mai mult timp. Cu toate acestea, studiile arată că un adult din patru nu se spală pe dinți de două ori pe zi și doar 31% dintre noi folosim apa de gură.
Mai mult, numai 21% dintre persoanele adulte folosesc ața dentară zilnic – un obicei care ar trebui considerat cel puțin la fel de important ca periajul dinților.
Chiar dacă te numeri printre cei care le folosesc pe toate, rutina ta ar putea fi greșită, ținând cont de faptul că îți ia 21 de zile ca să scapi de un obicei și 4 săptămâni să-ți formezi unul. Așadar, schimbarea felului în care am fost obișnuite să ne periem dinții se poate dovedi destul de dificilă.
Sigur, există modalități de a-ți albi dinții, dar, dacă vrei să ai și o dantură sănătoasă, nu doar frumoasă și strălucitoare, ar trebui să ții cont de câteva reguli de periere corecte, recomandate de medicii dentiști.
1. Ordinea corectă de periere a dinților
Trebuie mai întâi să începi cu ața dentară, apoi cu clătirea dinților cu apă de gură, și de-abia apoi să treci la perierea lor.
Potrivit specialiștilor în igienă orală, ața dentară ajută mai întâi la îndepărtarea plăcii și a resturilor alimentare. Apoi, clătirea ajută la eliminarea bacteriilor. Însă noutatea absolută este periajul dinților, lăsat la urmă în cei trei pași ai rutinei de curățare a gurii. Astfel, pasta de dinți va rămâne o perioadă mai lungă în contact cu dinții și gingiile, pentru o protecție sporită.
2. Contează când îți speli dinții, nu doar cum îi speli
De exemplu, să îți speli dinții după micul-dejun este unul dintre cele mai greșite obiceiuri. Alimentele cauzează o acumulare de acid în gură care înmoaie temporar smalțul, astfel încât dacă îți speli dinții imediat după micul dejun, contribui la îndepărtarea smalțului de pe dinți.
Citește întotdeauna instrucțiunile de pe kitul de înălbire a dinților pe care îl folosești, pentru că multe dintre ele înmoaie și ele smalțul dinților.
3. Nu spăla periuța înainte să termini de periat
Înmoi periuța în apă înainte să aplici pe ea pasta de dinți? Greșit! Specialiștii recomandă să nu uzi periuța înainte să aplici pasta de dinți. Când perii sunt uscați, tartrul este mult mai ușor de îndepărtat.
Care este rutina ta de periere a dinților? Cunoșteai toate aceste reguli înainte să citești articolul nostru?
Foto: Guliver/Thinkstock
Recent comments