Christian Dior s-a născut pe 21 ianuarie 1905 și este autorul uneia dintre cele celebre case de modă ale tuturor timpurilor în 1946. Astăzi, aducem un tribut marelui creator prin câteva imagini de arhivă și printr-o scurtă istorie a brandului.
- 1949
- 1950
- 1950
- 1950
- 1950
- 1950
- 1951
- 1952
- 1954
- Housewife Magazine, 1954
- 1956
- 1956
Christian Dior înainte de Dior
Christian Dior este numele sinonim cu moda feminină a anilor ’40 și până la jumătatea anilor ’50, grație modelelor revoluționare pe care le propunea în perioada respectivă prin “mișcarea” New Look. Până la celebra siluetă cu talia perfect marcată de sacourile cambrate ce se continuau cu fuste care nu mai vorbeau despre economia de materiale impusă de Război, ci, din contră, încurajau extravaganța și glorificarea celor mai feminine calități ale trupului, Dior obișnuia să își câștige banii din vânzarea unor schițe pe stradă, contra sumei de 10 cenți.
Părinții speraseră ca el să devină diplomat, dar vocația artistică l-a atras spre o primă afacere personală, o mică glarie de artă deschisă în 1928, pentru care părăsește studiile, dar pe care este nevoit să o închidă la doar 3 ani de la inaugurare din cauza dificultăților financiare prin care familia sa trece odată cu marea criză economică din anii ’30.
Din 1937 începe să lucreze pentru casa lui Robert Piguet, pentru care creează 3 colecții, timp suficient în care învață principiile după care își va ghida întreaga creație – simplitate, bun gust și grija la detalii. La Piguet, lucrează alături de un alt designer celebru, Pierre Balmain, dar este chemat în armată și astfel nevoit să își părăsească locul de muncă.
Cu Balmain se reîntâlnește în 1942 la casa lui Lucien Lelong, unde creează ținute pentru soțiile ofițerilor naziști, comenzi privite astăzi cu scepticism și în cazul altor nume mari precum Chanel, Patou, Ricci sau Lanvin, dar și costume pentru filmul Le Lit a Colonnes, pentru care studiază moda secolului 19, de unde va prelua câteva linii pentru propriul brand.
Era Dior
În 1946, la Paris, ajutat de omul de afaceri Marcel Boussac, Christian Dior înfințează casa de modă omonimă, pe care o inaugurează cu o colecție numită inițial Corolle (1947), dar ca va rămâne în istorie ca New Look, așa cum o numește editorul Harper’s Bazaar, Carmel Snow. Urmează 10 ani în care tot ce înseamnă modă pare să fie legat de numele său.
Mai bine spus, în 10 ani Christian Dior schimbă cursul istoriei printr-o nouă siluetă somptuasă, pe cât de simplă aparent, pe atât de sofisticată și de râvnită de personalități precum Prințesa Margaret, Margot Fonteyn sau Rita Hayworth.
Stilul său este inițial privit cu scepticism: fustele dispun de o croială amplă ce acoperă destul de mult din trup, talia este din nou strânsă într-un sacou ce trimite la rigorile corsetului, iar umerii și reverele susțin o geometrie la care se renunțase în timpul Războiului din rațiuni economice și practice.
În scurt timp, o lume întreagă își dă seama că Dior este de fapt un maestru al constrcției siluetelor, așa că lumea se schimbă odată cu deciziile pe care le ia la fiecare colecție. Prin Christian Dior, eleganța revine la materiale și design bogate și prețioase, adică la ceea ce o definea înainte de perioada întunecată a anilor de război, dar într-o versiune modernă, foarte rafinată.
Dior după Dior
Din păcate, un atac cerebral îl desparte pentru totdeauna de munca sa după doar 10 ani de activitate, în 1957. În urma sa, director de creație la Dior rămâne tânărul Yves Saint Laurent, geniul care știe să echilibreze pornirea creativă cu stilul consacrat de regratatul creator astfel încât să păstreze liniile casei, dar să își pună totodată amprenta asupra noilor colecții. Iar de acest lucru vor ține cont toți directorii de creație care îi urmează, cum ar fi Gianfranco Ferre, John Galliano sau Raf Simons.
Maria Grazia Chiuri este acum responsabilă de colecțiile Dior. Cea mai recentă colecție haute couture este un fel de tribut adus creatorului, prin inspirația din repertoriul botanic, mai exact al lalelelor, prin materiale și linii, dar mai ales prin ideea că o colecție trebuie să i se adreseze fiecărei femei, indiferent de naționalitate.
Chiuri este o activistă cunoscută atunci când vine vorba de drepturile femeilor, așa că poziția pe care o are acum nici că putea fi mai potrivită pentru un alt designer în acest moment, ținând cont de admirația și dragostea de frumos pe care însuși Dior i le-a dedicat femeii.
Foto: Guliver/Getty Images
Recent comments