“Cafeaua nu ingrasa, daca nu e inecata in zahar si lapte, si nu da dependenta”, a explicat doctorul Serban Damian, specialist in nutritie, in cadrul unui eveniment organizat de Nescafe.
Solubila sau macinata, pentru cafea exista o singura recomandare: sa fie bauta cu moderatie. Cat inseamna asta?
“Un consum echilibrat de cafea solubila, de 2-3 cani pe zi, poate avea efecte benefice asupra organismului, imbunatatind performanta mentala si performanta fizica. Astfel, poate fi considerat un obicei sanatos, in asociere cu o alimentatie sanatoasa si un program regulat de activitate fizica”, a explicat doctorul Serban Damian.
Intr-o cana de cafea de 150 ml sunt aproximativ 80 mg de cafeina, in cana de cafea macinata, si doar 60 mg cafeina, în cana de cafea solubila – adica, o cafea solubila este, teoretic, mai slaba.
Consumul de cafea influenteaza tensiunea arteriala sau ritmul somn-veghe? Se pare ca nu. “Majoritatea cercetarilor au demonstrat ca un consum recomandat de cafea nu creste riscul aparitiei hipertensiunii si nu determina palpitatii, in cazul persoanelor cu o stare buna de sanatate. Despre legatura dintre consumul de cafea si somn, putem spune ca o cafea bauta dimineata sau dupa-amiaza nu influenteaza odihna din timpul noptii”, a adaugat Serban Damian.
Cafeaua provoaca nervozitate? Poate lipsa ei, desi se pare ca preferata bautura nu da dependenta, a motivat doctorul Serban Damian.
Deshidrateaza? Are o actiune diuretica, dar aduce si un aport de 150 ml de apa in organism. Desigur, pentru o hidratare optima, restul de 1.850 ml de apa trebuie sa ii consumi din alte surse: apa plata, ceai, supa, fructe si legume.
Recent comments