Retinolul este unul dintre cele mai puternice ingrediente existente în industria frumuseții, acesta având multiple efecte benefice. Dar este extrem de important să fie aplicat pe piele ca la carte. Din fericire, noi îți spunem ce este de făcut.

Backstage Erdem
S-a demonstrat deja faptul că această substanță contribuie semnificativ la conturarea unui aspect neted și întinerit al tenului, prin acțiunea intensivă asupra ridurilor, estomparea petelor, tratarea acneii și a altor imperfecțiuni.
Înainte de toate, să-ți povestesc puțin care-i treaba cu retinolul. Substanța este un derivat al vitaminei A și un nutrient esențial pentru menținerea sănătății pielii. Studiile au arătat că retinoizii acţionează la nivel celular, stimulând reproducerea corectă a celulelor. De fapt, acesta este unul dintre rolurile esenţiale ale vitaminei A în organism. De asemenea, retinoizii stimulează producţia de colagen, proteina care oferă elasticitate pielii.
Dar ca toate aceste rezultate să fie vizibile pe ten, este extrem de importantă maniera de aplicare a sa. În cel mai bun caz, vei putea crede că nu se potrivește epidermei tale, dar, în cel mai rău caz, te poți confrunta cu efecte nedorite.
Retinolul: Scurt ghid de aplicare
De aceea, îți explic cum să îl folosești cum trebuie.
Niciodată o formulă puternică din prima
Da, știu cât de mult ne dorim uneori să scăpăm de toate imperfecțiunile, dar nu trebuie să scăpăm din vedere principiul less is more și să debutăm rutina pe bază de retinol cu o formulă mai ușoară. Altfel, riști ca pielea să devină iritată și să se cojească, ceea ce sunt sigură că nu-ți dorești.
Retinolul se regăsește des în produsele care sunt disponibile și fără prescripție medicală, în diverse concentrații. Este important să te consulți cu medicul dermatolog înainte de a cumpăra o cremă sau un serum destinat unui ten matur sau sensibil. Dacă auzi sintagmele „retinol pe bază de rețetă” sau „retinoizi”, este clar că formele vitaminei A sunt în concentrații ridicate și puternice.
Doar o cantitate mică pe pielea uscată
Două lucruri sunt primordiale: optează pentru o cantitate mică de produs, aproape minusculă, și aplic-o numai înainte de culcare (nu vrei să vezi efectele soarelui în contact cu retinolul, dacă îl aplici dimineața), neapărat pe pielea uscată, după ce ai efectuat procesul de demachiere. Pune un strop de formulă în palmă și, cu ajutorul degetelor, întinde retinolul pe față, începând cu fruntea – acolo pielea este cel mai puțin sensibilă, deci poate suporta o doză mai mare – apoi extinde către nas, obraji și bărbie.
Abia după ce au trecut 20 de minute, poți trece la pasul aplicării formulelor de skincare pe care le folosești de obicei. Asigură-te însă că nu vei folosi niciun tratament antiacneic sau care conține peroxid de benzoil sau acid salicilic, deoarece vor accelera iritarea pielii.
Dacă te temi că tenul tău nu va face față retinolului, îți recomand să utilizezi mai întâi o cremă hidratantă, cu o textură ușoară, care să penetreze repede epiderma.
Fii moderată
Contează extrem de mult să-ți analizezi și evaluezi tenul cu atenție în primele 3 săptămâni de cură cu retinol ca să vezi dacă nu are vreo reacție adversă (arsuri, roșeață, iritații etc.). Abia apoi poți mări doza, dar în conformitate cu sfatul medicului dermatolog.
la început, aplică retinolul pe același principiu cu masca facială, adică săptămânal. Iar după cele 3 săptămâni despre care ți-am zis mai sus poți testa o aplicare mai deasă, dar nu recomand utilizarea zilnică.
Foto: Imaxtree, Guliver/Thinkstock
Recent comments