În luna luptei împotriva cancerului la sân, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Roche România lansează campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!”.
1 octombrie (Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la sân) a marcat, oficial, „deschiderea” lunii în care, la nivel internațional, au loc numeroase campanii de informare, conștientizare și educație cu privire la detectarea preventivă a cancerului la sân, cel mai comun tip de cancer la femei, care omoară anual jumătate de milion de persoane pe tot globul (singura formă de cancer care provoacă mai multe morți în rândul femeilor este cel pulmonar).
În 2018, România încă se confrunta cu inegalități în managementul cancerului de sân, comparativ cu alte țări din Europa. Peste jumătate din pacientele cu cancer (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). Iar situația nu este mult mai fericită în prezent, la un an de la demararea acestui studiu (Inegalități și discrepanțe în managementul cancerului de sân avansat în România în comparație cu abordarea europeană, realizat de Fundația Renașterea și Centrul pentru Inovație în Medicină, cu susținerea unui grup de inițiativă format din ONG-uri, profesioniști din domeniul sănătății, reprezentanți ai autorităților și ai industriei farmaceutice).
Campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!” își propune, în 2019, să fie aproape de femeile diagnosticate cu cancer la sân și să le ofere speranţă şi susţinere pe parcursul tratamentului. FABC şi Roche România vor oferi 2.500 de hope kit-uri femeilor aflate în tratament în spitale din București și din țară. Hope kit-ul conține materiale educaţionale despre cancerul la sân, produse de îngrijire de la Avon (balsam de buze, cremă de față și cremă hidratantă de corp) – partener al acestei campanii – precum şi o pereche de șosete călduroase, un termos şi un săculeț de ceai.
„Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân este foarte important să ştie că nu sunt singure în lupta cu boala. Cu ajutorul acestui Hope Kit vrem să dăm un mesaj de speranţă pacientelor, să le ajutăm să treacă mai uşor peste perioadele mai dificile ale tratamentului, pentru a putea să iasă învingătoare din lupta cu această boală”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.
„În plus, prin materialele educaționale despre autopalpare, vrem să ajutăm femeile să înteleagă că prevenția în cancerul de sân începe cu fiecare dintre noi”, a afirmat și Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.
De asemenea, în perioada 7-20 octombrie, în Centrul Comercial Orhideea, va fi amenajat un spațiu în care studenți la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” le vor arăta femeilor cum se face autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice de sâni și al unui clip video în care un medic specialist explică cum se face corect autopalparea sânilor.
„În ultimii ani, cancerul de sân a devenit o boală tratabilă și chiar curabilă, în măsura în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această țintă, este foarte important efortul de educare în privința depistării precoce, pentru toate femeile. Autopalparea poate fi un prim pas în direcția unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân, cu condiția ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic”, a completat Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București.
Cancerul la sân reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer la sân, respectiv o femeie la fiecare oră. Factorii de risc sunt, în primul rând, de tip genetic, dar reprezentați și de vârstă, dereglări hormonale, obezitate, fumat și, în general, un stil de viață haotic, factori ce contribuie la apariția celulelor cu dezvoltare anormală (canceroase).
Cancerul la sân, în cele mai multe cazuri, nu debutează brusc, ci treptat, oferind suficiente semne de alarmă. De aceea, este crucial să urmezi următorii pași:
- Autoexaminarea lunară: este absolut necesară după fiecare menstruație pentru a verifica dacă au apărut modificări sau anormalități la nivelul sânilor. Această procedură constă în palparea și examinarea propriilor sâni. Atunci când se observă țesutul îngroșat, o zonă mai tare sau modificări ale mamelonului, este obligatoriu un control medical pentru a verifica dacă sunt necesare analize și investigații mai amănunțite;
- Controlul medical anual: este la fel obligatoriu odată cu vârsta adultă, întrucât poate depista din timp cazurile de cancer mamar – atunci când șansele de recuperare sunt mai ridicate. Vizita la medicul specialist este recomandată anual, însă poate fi efectuată și la orice schimbare a aspectului, formei, consistenței, culorii sânilor sau oricare alta care pune semne de întrebare;
- Evaluarea de screening mamar: este recomandată femeilor cu vârsta peste 40 de ani. Se poate realiza și mai devreme, în cazul în care medicul specialist o recomandă, în urmă consultației. Evaluarea de screening mamar este recomandată pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 40-50 de ani o dată la doi ani, iar pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 50-70 de ani anual.
Foto: PR
Recent comments