
Adriana Moscu, editor coordonator Marie Claire
Îți prezentăm un film nominalizat la Oscar despre dragoste vs. perfecțiune, o incursiune în iubire, via un voiaj pe lună, un concert rock masculin versus o voce indie feminină și o carte care susține că succesul vine în somn.
Ne apropiem cu pași repezi spre o primăvară care și-a insinuat, oricum, prezența, pe durata întregii ierni. Și ca de fiecare dată, din punct de vedere cultural, primăvara își face debutul calendaristic cu un show de zile mari – decernarea premiilor Oscar.
Mai avem puțin până acolo, iar între timp, tot ce putem face mai bun este să vedem cât mai multe filme nominalizate. Săptămâna aceasta am văzut “Firul fantomă” – în opinia mea, o capodoperă greu de egalat. Citește mai departe pentru detalii.
Film: “Firul fantomă”/“Phantom Thread”

Imagine din film
- Regia: Paul Thomas Anderson
- Cu: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Sue Clark, Joan Brown
- Premiera în România: 16.02.2018
O să încep cu amănuntul cel mai important din punctul meu de vedere: “Firul fantomă” dă cel mai puternic, mai misterios și mai complex personaj feminin din istoria cinematografică, de la Scarlett O’Hara încoace. Actrița luxemburgheză Vicky Krieps nu a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun rol feminin principal. În opinia mea, i s-a făcut o mare nedreptate, iar Oscarul meu personal se duce fără doar și poate către ea. E credibilă, fascinantă, puternică într-un mod incredibil de elegant și de discret, convingătoare și cu o personalitate și un zâmbet de-a dreptul cuceritoare, în fiecare scenă în care apare.
Amplasat în Londra elegantă a anilor ’50, “Firul fantomă” este povestea celebrului designer Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis), și a surorii sale, Cyril (Lesley Manville), care domină lumea modei britanice, îmbrăcând familia regală, staruri de cinema, moștenitoare bogate, aristocrate, debutante și doamne din lumea bună în stilul distinct al casei de modă Woodcock. Prin viața lui Reynolds Woodcock, burlac convins, se perindă femei care îi aduc inspirație și îi oferă companie, asta, până în ziua când acesta o cunoaște pe Alma (Vicky Krieps), o femeie tânără și cu o voință puternică. Alma devine rapid o prezență constantă în viața lui, ca iubită și muză artistică. Dar Reynolds își dă seama că existența lui, până atunci perfect planificată și mereu ținută sub control strict, va fi bulversată de dragostea pe care i-o poartă acestei femei.
Cu acest nou film, Paul Thomas Anderson dă viață unui portret dublu, atât al artistului aflat la o experiență nouă și extrem de creativă, cât și al femeii care face ca lumea acestuia să meargă înainte. “Firul fantomă” este cel de-al optulea film al lui Paul Thomas Anderson, și cea de-a doua colaborare cu Daniel Day-Lewis. Distribuit în România de Ro Image 2000.
Teatru: Rendez-vous pe Lună

Scenă din spectacol
- O producție a Teatrului Mic, marți, 20 februarie, ora 19:00, Sala Majestic a Teatrului Odeon.
- De: Alexandr Galin. Traducere: Costin Manoliu, Mariana Onceanu și Alecsandru Dunaev
- Versiunea scenică și textele cântecelor: Gelu Colceag. Regia artistică: Gelu Colceag.
- Scenografia: Ioana Pashca. Muzica originală: Jean-Victor Piloiu. Coregrafia: Furnica.
- Distribuţia: Dan Condurache, Claudiu Istodor, Ruxandra Enescu, Ana Bianca Popescu, Doina Teodoru/Alina Rotaru, Beatrice Peter, Valentina Popa
Ce nu ar face un bărbat pentru a intra în grațiile unei femei frumoase? Vasili Bogdanov aranjează o petrecere surpriză chiar pe Lună. Nu mai contează că Luna este de mucava, invitatele – plătite, iar sărbătoritul – Alexander Trauberg – un academician care circulă cu bicicleta, căci nu are bani de mașină. Visele, rămân vise. Nici cei 30 de ani trecuți și nici brutala realitate nu îi pot face să renunțe la năluciri, iluzii, deznădejdi. Va mai fi oare cineva cu picioarele pe Pământ la sfârșitul acestei aniversări a iubirii pierdute și regăsite? Haideți să ne îmbarcăm pe scena Teatrului Mic pentru zborul visat pe Lună!
”Dedic acest spectacol fraților mei cosmonauți, în speranța unei întâlniri selenare…”, a declarat maestrul Gelu Colceag.
Eveniment: FiRMA și Lucia, în concert la Expirat

Trupa FiRMA
- Miercuri, 21.02.2017, ora 21, Expirat Halele Carol. Sala Compresoarelor.
- Acces: 40 lei – pre-sale / 50 lei – la intrare, în seara evenimentului.
- Bilete disponibile în pre-sale via iaBilet.ro.
Miercuri, 21 februarie, pe scena din Expirat (str. Constantin Istrati, nr. 1) vei avea parte de un regal muzical susținut de FiRMA, trupa icon a rock-ul alternativ românesc și invitata lor specială, Lucia.
FiRMA reprezintă vocea unei generații care a tins întotdeauna către mai mult. Au șters granițe, au dărâmat ziduri, au rămas în memoria ascultătorilor prin fusion-ul de genuri abordat și amprenta vizuală aparte. Dragostea și atenția pe care au depus-o în muzica lor le-a adus printre altele și o nominalizare la premiile MTV – New Sounds of Europe, urcând pe scena MTV Europe Music Awards alături de artiști precum Foo Fighters sau Depeche Mode. După o pauză discografică și concertistică, FiRMA a revenit cu dublul album „Descântece” și o serie de videoclipuri speciale. În 2016, a fost invitată să cânte în deschiderea celor de la Muse pentru ca în 2017 să realizeze coloana sonoră a spectacolului hibrid de teatru „Deșteptarea Primăverii” (Teatrul Mic), pe muzica și versurile originale compuse de singer/songwriter-ul trupei, Daniel Rocca.

Lucia
Lucia și-a început cariera în 2012 cu un hit la care nu se aștepta nimeni, cu atât mai puțin ea – „Silence” a strâns 25 de milioane de vizualizări aducându-i legiuni de fani din toată lumea, din Brazilia și Turcia până în Filipine. Debutând live pe o scenă doar a ei la ediția Summer Well din același an, Lucia a continuat să-și șlefuiască muzica single după single, până la lansarea albumului de debut din 2015. Cu concerte în care își dezvoltă sound-ul indie/pop alături de un full band și cvartetul de coarde Muse Quartet, Lucia pregătește acum piese pentru un al doilea album.
Carte: “Revoluţia somnului. Cum să îţi schimbi viaţa noapte de noapte”

Coperta cărții
- Autor: Arianna Huffington
- Traducător: Violeta Bianca Stănescu
- Editura: Curtea Veche Publishing
Succesul vine dormind. Cel puțin, așa afirmă autoarea volumului de față. Relația noastră cu somnul trece printr-o adevărată criză. Munca peste program, viaţa de familie, conectarea permanentă la telefoane şi la internet, aspiraţiile și temerile noastre — totul stă în calea detaşării necesare regenerării de care avem nevoie. Nu mai dăm nicio şansă somnului şi credem că acesta este preţul care trebuie plătit pentru a avea succes
Arianna Huffington dezvăluie misterul şi puterea transformatoare a somnului şi ne arată cum să ne eliberăm de griji, să ieșim din timp, să ne umplem de energie şi să revenim la viețile noastre cu sufletul revigorat. O definiţie a succesului care nu include starea de bine, înțelepciunea şi dăruirea ne va împiedica să descoperim ceea ce prețuim și ceea ce dă sens vieții noastre.
Cartea Ariannei Huffington trage un semnal de alarmă în privinţa consecinţelor nefaste ale absenţei somnului: slăbirea puterii de decizie şi a creativităţii, anxietatea, stresul, depresia și numeroase alte probleme de sănătate. Chestionarul de calitate a somnului, meditațiile ghidate, la fel ca şi sfaturile şi metodele din volumul de faţă vă vor ajuta să vă reînnoiţi relaţia cu somnul şi să vă transformaţi viaţa. Suntem aşa cum dormim! Dacă vrem să avem succes, trebuie să începem cu somnul!
Foto: PR; arhiva personală; Cristi Mitrea/PR; Năluca/PR
Recent comments