
Adriana Moscu, Editor Coordonator Marie Claire
Miroase a Crăciun și nu e nevoie să te uiți la reclamele de la televizor ca să-ți dai seama de asta. Mai bine, alege niște alternative care îți vor rămâne întipărite în memorie mai mult de câteva secunde.
Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine, Crăciunul e în noiembrie. Atunci, când febra sărbătorilor nu a cuprins cu totul orașul și nu simt încă nevoia să mă bucur la unison cu toată suflarea și toți oamenii de marketing.
Dar ce înseamnă Crăciunul pentru mine? Tihnă, mai presus de toate. Tihna unei cărți, a unei premiere de teatru sau a unei comedii spumoase. Despre Crăciun, cum altfel?
Film: “Tata în război cu… tata 2”

Scenă din film
Regia: Sean Anders. Cu: Mark Wahlberg, Mel Gibson, Will Ferrell, John Cena, John Lithgow, Scarlett Estevez. Premiera în România: 11 noiembrie 2017
“Tata în război cu … tata/Daddy’s Home 2” (2017) urmărește peripețiile lui Brad și Dusty, pe măsură ce trebuie să se ocupe de părinții lor intruzivi în perioada sărbătorilor de iarnă. Tatăl și tatăl vitreg, Dusty și Brad, își unesc forțele pentru a realiza și a le oferi copiilor lor Crăciunul perfect. Lucrurile par să funcționeze bine, asta până când noul parteneriat este serios pus la încercare de sosirea tatălui lui Dusty, un bătrân macho și a tatălui lui Brad, un bărbat sensibil și exagerat de afectuos. Cei doi părinți ajung tocmai la timp pentru a le da peste cap vacanța și a o transforma într-un haos complet. Acum, totul stă în modul de abordare a “intrușilor”. Vor reuși Dusty și Brad să facă față acestui test și să nu-și ruineze sărbătorile? Distribuit în România de Ro Image 2000.
Teatru: “Livada de vișini”

Scenă din spectacol
De A.P. Cehov. Traducere: Mașa Dinescu. Regie: David Doiashvili. Scenografie: Tamara Kvesitadze,Gabi Albu. Coregrafie: Florin Fieroiu. Muzica originală: Nikoloz Rachveli Memanishvili. Regia tehnică: Costi Lupșa. Data premierei: 11.11.2017 Durata: 3 h 30 min / cu pauză. Teatrul Național București.
„Livada de vișini” a lui Doiashvili este o construcție barocă spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, nevoia de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică.
Fiecare moment are o structură ritmică specifică, accentele sonore comunică mai mult decât dialogurile uneori, spațiul are dinamică, energie, transmite emoție dincolo de vorbele personajelor, pentru că tot ce spun ele este, de fapt, un dublu discurs – suprafața cuvintelor ascunde ratări, nemulțumiri și iubiri care nu vor fi rostite niciodată. Rămâne doar imaginea posibilelor adevăruri.
O montare cu rezonanță contemporană, într-o lume care totul se ipotechează, se cumpără și se vinde, în care suntem puși în fața unei alegeri esențiale: a fi sau a… vorbi?
Spectacolul are un ritm frenetic, propunând o coregrafie impresionantă a dezastrului unor vieți neliniștite, dar și o dramaturgie a empatiei față de neajutorații acestei lumi.
David Doiashivili este la cea de-a doua colaborare cu TNB, primul spectacol montat fiind „Regele Lear”, în 2016.
Eveniment: FIDC – “Festivalul de Dramaturgie Contemporană” Brașov

Chris Simion-Mercurian și Pascal Bruckner. Spectacolul “Crăciun la palat”, pe textul lui Bruckner și în regia lui Simion se va juca diuminică, 12 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului “Sică Alexandrescu” din Brașov.
Ediția a XXVIII-a a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, organizat de Teatrul “Sică Alexandrescu” Brașov, va avea loc anul acesta pe parcursul a 10 zile, în perioada 10 – 19 noiembrie 2017.
Teatre de renume din Republica Moldova, Marea Britanie, Ungaria și Franta au acceptat invitația de participare la acest festival, transformându-l într-o manifestare multiculturală.
Anul acesta, competiția va fi apreciată valoric de un juriu format din trei membri, personalități marcante ale lumii teatrale, cu cariere universitare în învățământul teatral. Este vorba despre eseistul, teatrologul și criticul literar, doamna Doina Modola, regizorul și scenaristul de teatru și film, Alexa Visarion și actorul Mircea Rusu; un juriu care emană maturitate artistică și discernământ teatral.
Ținta acestei ediții a festivalului este o unitate în diversitate cultural-teatrală, pentru beneficiul comunității brașovene și dedicată publicului său fidel.
Carte: “Favorita”

Coperta cărții. Ilustrația copertei: Qian Xuan, Yang Guifei urcând în șa (detaliu)
Autor: Yasushi Inoue. Traducere: Anca Focșeneanu. Editura: Humanitas Fiction, 2017
Povestea de dragoste dintre împăratul Xuanzong și Yang Guifei este tot atât de cunoscută în Asia pe cât este cea dintre Tristan și Isolda în Occident. De-a lungul vremii, iubirea împăratului pentru Soția Prețioasă, favorita sa între cele trei mii de femei din gineceul imperial, a inspirat, în China și în Japonia, nenumărate poeme, romane, piese de teatru, filme și montări de operă.
Roman istoric, “Favorita” suprinde cei 16 ani petrecuți de împăratul Xuanzong din dinastia Tang alături de Yang Guifei, una dintre cele patru frumuseți clasice ale Chinei. Iubirea lor, agitată și plină de senzualitate, este proiectată pe fundalul vieții trepidante de la Curte, mereu tulburată de intrigi și uneltiri, de miniștri însetați de sânge, generali ambițioși, eunuci vicleni și splendide concubine. Yasushi Inoue transformă, cu infinită grijă pentru veridicitate și detaliu, personaje istorice în ființe vii, dominate de pasiuni și spaime: tânăra temătoare nou-sosită la Curte devine și ea una dintre femeile dominatoare și tiranice care apar deseori în istoria chineză și pune stăpânire atât pe inima, cât și pe voința împăratului, sperând să se sustragă destinului tragic al tuturor soțiilor împăratului.
„Patosul omenesc și suferința, singurătatea și izolarea, fatalismul oriental și conceptele budiste despre predestinare alcătuiesc firul predominant în țesătura scrierilor lui Yasushi Inoue.“ (Leon Picon)
Recent comments